AFSTUDEREN TU

STUDIE – Samen met studiegenoten Thijs Kieboom en Wilco Meenhorst heb ik eind 2005 afstudeeratelier African Modernism Revisited opgericht. We hebben het oude centrum van de grootste stad van Tanzania, Dar es Salaam, tijdens een vijf weken durend bezoek geprobeerd te vatten in text en beeld. Drie modernistische sleutelprojecten uit de jaren ‘60 zijn vanwege locatie, vormgeving en geschiedenis als casestudie genomen. Hoe deze modernistische ‘monumenten’ kunnen overleven en opnieuw iets kunnen betekenen voor de tropische stad die in razend tempo verandert is de centrale onderzoeksvraag van het atelier geweest.

Dit project is als onderdeel van het African Modernism Revisited Atelier door de TU/e ingezonden naar de Archiprix NL als een van de vier beste afstudeerprojecten van het jaar.


Opwaarderen van de directe omgeving en doorbouwen op bestaande kwaliteiten die de locatie biedt (of heeft geboden) is strategie geweest om ‘de monumenten’ uit het socialistische Nyerere-tijdperk te redden en opnieuw bestaansrecht te geven.


In een van de drukste en meest-westerse straten van de stad is een openbare ruimte in de vorm van een grote overdekte trap toegevoegd. Hierdoor wordt het bouwblok afgemaakt en is het de volgende stap naar een kwalitatief hoogwaardige as met schaduwvoorziening en openbare ruimte. Daarnaast geeft de ingreep een nieuwe programmatische impuls aan dit relatief rijke stadsdeel in de vorm van een multifunctionele ruimte en een nieuwe toegang voor het bestaande gebouw. Op deze manier komt de eerste en enige zone met avondleven in de stad verder tot ontwikkeling.


Inzending archiprix

—————————————————————————————————————————————————————————————————–
HOME . CONTACT . INFO
—————————————————————————————————————————————————————————————————–